Masz pytania? Zadzwoń: +48 22 315 15 15

#7 Niemiecki dla Opiekunek - artykuły spożywcze: słownictwo | B1/B2

die Lebensmittel – artykuły spożywcze
die Bionahrung= die Biokost: żywność ekologiczna
die Fertignahrung: żywność gotowa
das Lebensmittel,-=das Nahrungsmittel,-: artykuł spożywczy

die Getreideprodukte (Pl.): produkty zbożowe

eine Scheibe/ ein Laib/ ein Stück Brot: kromka / bochenek / kawałek chleba
das Stangenweißebrot/ die Baguette – bagietka
das Brötchen – bułeczka
das Weizenbrötchen – bułeczka pszenna
das Roggenbrötchen – bułeczka żytnia
das Brot - chleb
das Wießbrot - chleb biały
das Biobrot- chleb bio
das Knäckebrot – chleb chrupki
das Rundbrot - chleb okrągły
das Dinkelbrot – chleb orkiszowy
das Haferbrot – chleb owsiany
das Vollkornbrot – chleb pełnoziarnisty
das Langbrot – chleb podłużny
das Weißbrot – chleb pszenny
das Weizenmischbrot – chleb pszenny mieszany
das Landbrot - chleb wiejski
das Mehrkornbrot – chleb wieloziarnisty
das Roggenbrot - chleb żytni
das Roggenmischbrot - chleb żytni mieszany
das Roggen-Ganzkorn – Brot – chleb żytni pełnoziarnisty
das Croissant - croissant
der Gries – kasza manna
das Mehl – mąka
die Nudeln – makaron
das Müsli – müsli
die Mehrkornstange - paluch wieloziarnisty
der Stollen - placek podłużny
der Haferflocken – płatki owsiane
das Hörnchen – rogalik
der Reis – ryż

die Milchprodukte – nabiał

das Ei (Eier) – jajko/ jajka
die Margarine- margaryna
der Frischkäse - ser biały
der Ziegenkäse - ser kozi
der Schafskäse – ser owczy
der Schimmelkäse – ser pleśniowy
der Schmelzkäse – ser topiony

das Gemüse – warzywa

der Mangold – botwina
die Saubohne – bób
die Brokkoli – brokuły
das Rosenkohl- brukselka
die Knolle – bulwa
die Rübe – burak
die rote Rübe – burak czerwony
die Zwiebel – cebula
der Meerrettich – chrzan
die Zucchini- cukinia
der Knoblauch – czosnek
der Kürbis – dynia
grüne Bohnen- fasola szparagowa
die Erbse - groch
der Blättersalat- jarmuż
das Blumenkohl – kalafior
der Kohlrabi – kalarepa
das Weißkohl- biała kapusta
das Rotkraut- kapusta czerwona
das Sauerkraut- kapusta kiszona
der Wirsing- kapusta włoska
die Artischocken – karczochy
der Fenchel- koper
der Mais –kukurydza
die Karotte/ die Möhre - marchew
die Aubergine – bakłażan
die Gurken- ogórek
der Paprika – papryka
Champignons – pieczarki
die Petersille – pietruszka
die Tomate- pomidor
der Lauch/ der poree- por
der Feldsalat- roszponka
der Rettich – rzodkiew
das Radischen – rzodkiewka
der Kopfsalat – sałata głowiasta
die Sellerie – seler
die Schwarzwurzel – skorzonera
die Linse- soczewica
die Soja – soja
der Sauerampfer- szczaw
der Schnittlauch – szczypiorek
der Sparagel - szparag
der Spinat – szpinak
der Kerbel – trybula
die Kartoffel – ziemniak

das Obst – owoce

die Stachelbeere- agrest
die Ananas – ananas
die Banane – banan
die Preiselbeere – borówka
der Pfirsich – brzoskwinia
die Kirsche – czereśnia
die Dattel – daktyl
die Feige – figa
der Granatapfel- granat
die Grapefruit / die Pampelmuse – grejfurt
die Birne – gruszka
der Apfel - jabłko
die Blaubeere – jagody
die Brombeere – jeżyna
die Himbeere – malina
die Zitrone – cytryna
die Mandarine – mandarynka
die Melone – melon
die Apirokose – morela
die Nektarine- nektarynka
der Nuss – orzech
der Paranuss – orzech brazylijski
der Kokosnuss- orzech kokosowy
der Walnuss – orzech włoski
der Erdnuss- orzech ziemny
die Orange / die Apfelsine – pomarańcza
die Johannisbeere – porzeczki
die Rosine – rodzynka
die Pflaume – śliwka
die Zwetschge – śliwka węgierska
die Erdbeere – truskawka
die Weintraube – winogrona
die Sauerkirsche – wiśnia

Pilze- grzyby

der Steinpilz – borowik
der Grünreizker – gąska
der Birkenpilz – koźlarz
der Pfefferling- kurka
der Butterpilz – maślak
der Hallimasch – opieńka
der Champignon- pieczarka
der Maronenpilz – podgrzybek
der Speisemorchel- smarz
die Trüffel – trufla